חליבה בשבת היתה תמיד שאלה מעשית גדולה בכל מקום שבו גידלו בעלי חיים, משום שכל פרה שרגילים לחלוב אותה מידי יום אי אפשר שלא לחלוב אותה בשבת. אם לא נחלוב בשבת יגרם לפרה צער גדול.
בפוסקים מצאנו שני פתרונות הלכתיים לחליבה בשבת הראשון חליבה ע"י נוכרי, למרות שבכל מלאכות שבת אמירה לנוכרי אסורה, כאן ניתן להגיד לנוכרי במפורש לחלוב בגלל "צער בעלי חיים". והשני חליבה לאיבוד, מדין מלאכה שאינה צריכה לגופה. לצערנו כיום חלק גדול ממגדלי הפרות אינם שומרי תורה ומצוות והם חולבים באיסור. השאלה האם וכיצד ניתן להשתמש בחלב זה?
באיזו דרך מותרת חליבה בשבת?
הדרך המותרת היחידה לחליבה בשבת משום צער בעלי חיים היא ע"י לא יהודי, ולכן חלב שנחלב בשבת יכול להיות חלב מהדרין רק אם נחלב ע"י גוי. דרך אפשרית נוספת הינה חליבה ע"י מכוני חליבה מיוחדים שנעשו בהם סידורי שבת המאפשרים גם ליהודים לחלוב בשבת, והכוונה איננה רק לשעון שבת המפעיל את המכונים הללו אלא גם למערכת מיוחדת הגורמת לכך שבעת הרכבת גביעי החליבה על עטיני הפרה לא נעשית חליבה אסורה אלא החליבה מתחילה מאוחר יותר באמצעות פעולת גרמא.

חליבה בשבת וחלב נוכרי
אם חליבה בשבת נעשית ע"י נכרים מה עושים כדי שלא תהיה בעיה של חלב עכו"ם? האם יש גם יהודים שם? התשובה היא שלעתים יש בצוות גם יהודים המבצעים פעולות המותרות בשבת כמו הבאת הפרות או חיטוי העטינים לפני תחילת החליבה, אבל יש מקרים בהם אין יהודים, וגם אם יש – לא תמיד הדבר פותר את הבעיה מכיוון שאנו דורשים פיקוח של יהודי שומר תורה ומצוות. אבל מכיוון שאנו לא מקבלים חלב בשבת – גם אם הוא נחלב כדין – ללא פיקוח והשגחה – או באמצעות משגיח נכנס ויוצא או באמצעות השגחה במוצאי שבת בהקלטות של כל החליבות – הרי שהשגחה זו פותרת גם את הפיקוח הנדרש לגבי חלב ישראל, וזאת, גם במקרה שצוות החליבה כולו מורכב מלא יהודים.
שימוש בחלב שנחלב באיסור בשבת
חליבה בשבת אוסרת על החולב את החלב בהנאה. כמו לגבי מבשל בשבת במזיד שנאסר התבשיל, כך גם בכל המלאכות האחרות שנעשו באיסור שבת, התוצר של האיסור, נאסר באכילה. ולכן ברור שהחלב נאסר למי שחלב. השאלה האם הצרכנים שקונים את החלב וכלל לא יודעים מי חלב ובטח שהחליבה בשבת לא נעשתה ברצונם, האם הם נחשבים בגדר אדם שחלבו בשבילו שגם לו נאסר החלב, או הם בגדר אדם אחר שמותר לו להשתמש בחלב במוצ"ש.
כאן נחזור לשאלה שעסקנו האם החולב בשבת עובר על איסור דאוריתא או דרבנן. לדעתי לסוברים שחליבה בשבת היא איסור דרבנן אם מצרפים לכך את המחלוקת האם הצרכנים נחשבים כאחרים או כמי שנחלב בשבילו, וכן אם מערבים את החלב בחלב של יום אחר כפי שנעשה בפועל אז נראה שיש להקל וניתן להשתמש בחלב.